• Debimetre ve Akış Ölçerler
  • Trigas Debimetreler
  • Seviye Ölçerler
  • Basınç Ölçerler
  • Nem ve Sıcaklık Ölçerler
  • Datalogger - Veri Kayıt Cihazları
  • Sinyal İzolatör ve Çeviriciler
  • Teracom Kontrol Çözümleri
  • Analitik ve Kontrol Ölçüm Cihazları
  • Ortam Gaz Analiz Cihazları
  • Gelişmiş Kontrol Cihazları
  • Termokupl ve PT100 Ölçüm Cihazları

Akış Ölçer Doğruluğu ve Tekrarlanabilirliği

Akış Ölçer Doğrulugu | Akış Ölçer Özellikleri

Akış Ölçer Doğruluğu ve Tekrarlanabilirliği

Akış ölçerinin özellikleri, hangi akış ölçerin uygulamanız için uygun olduğunu seçmede kilit unsurlardır. İki önemli parametre, akış ölçerinizin doğruluğu ve tekrarlanabilirliğidir. Şimdi bu iki parametrenin ne anlama geldiğini açıklamaya başlayalım:

Akış Ölçer Doğruluğu

Akış ölçer doğruluğu, ölçümün gerçek değere ne kadar yakın olduğudur. Akış ölçerlerde, bu, ölçerin çıkışının kalibrasyon eğrisine ne kadar yakın olduğu anlamına gelir. Bu bir yüzde olarak ifade edilir, örneğin ±1%. Bu, herhangi bir verilen okumanın, kalibrasyon eğrisinin üzerinde veya altında %1 hata yapabileceği anlamına gelir. Akış doğruluğu karşı tekrarlanabilirlik Genel olarak şunu söylemek mümkündür; yüzde ne kadar düşükse, akış ölçeriniz o kadar doğrudur. Ancak bu, FS (Tam Ölçek) veya Rd (Okuma) özelliklerine bağlıdır. Tam Ölçek ve Okuma'nın anlamı bu blogda daha sonra açıklanacaktır.

Akış Ölçer Doğruluğu ve Tekrarlanabilirlik Karşılaştırması

Akış Ölçer Tekrarlanabilirliği

Tekrarlanabilirlik, aynı koşullar altında aynı sonucu üretmektir. Başka bir deyişle, bir akış ölçer, aynı değişkenler ve koşullar altında çalıştırıldığında aynı okumaları üretmelidir. Bu da bir yüzde olarak ifade edilir.

Doğruluk genellikle ölçüm dünyasında ön planda olsa da, tekrarlanabilirlik, doğruluğun oturduğu temelidir. Yüksek tekrarlanabilirliğe sahip olabilirsiniz ancak yüksek doğruluğa sahip olamazsınız. Akış ölçerinin yalnızca ara sıra yüksek doğruluğa sahip olması pek yardımcı olmaz. Verileriniz güvenilmezse, aynı koşullar altında farklı sayılar alıyorsanız, bu sayıların hepsi doğru olamaz.

Doğruluk her zaman önemli mi?

Evet ve hayır. Ancak... kimse yanlış bir ölçer istemez, çünkü her uygulama yüksek düzeyde doğruluk gerektirmez. Eğer sadece bir borudan ne kadar akış olduğunu anlamak istiyorsanız, kalibrasyon eğrisinden daha fazla sapmaya izin verilebilir. Ancak, ilaçları karıştırıyorsanız veya uçucu elementlerle uğraşıyorsanız, daha fazla doğruluk kabul edilemez bir durumdur. Bu nedenle, ölçüm ihtiyaçlarınıza uygun doğru bir akış ölçer seçimi, uygulamanızın gereksinimlerini tam olarak karşılamak için önemlidir. Akış ölçerin ne kadar doğru olması gerektiği, genellikle bir akış ölçer seçerken önemlidir, çünkü genellikle bir akış ölçer ne kadar doğru olursa, fiyatı o kadar yüksek olur.

Bir doğruluk belirtisi gördüğünüzde, genellikle Tam Ölçek (FS) veya Okuma (Rd veya RD) yüzdesi olarak ifade edilmesi gerekir. Bunlar arasındaki fark önemli olabilir.

Tam Ölçek (FS) ve Okuma (Rd) Karşılaştırması

Tam Ölçek (FS) aslında mekanik göstergelerden okumaların (Rd) bir kadran üzerindeki fiziksel işaretlere bağlı olduğu zamanlardan kalmadır. Dijital akış ölçerler artık çok daha hassas okumalar yapabilir, bu nedenle yüksek kaliteli ölçerler genellikle Tam Ölçek yerine Okuma'yı kullanır.

Tam Ölçek (FS) Nedir? Tam Ölçek'in tanımı, "Maksimum ölçek değerinin yüzde olarak ifade edilen gerçek değere yakınlığıdır."

Tam Ölçek'te hata aynı kalır, ancak yüzde akış yukarı ve aşağı gittikçe değişir. Eğer doğruluk 200 ln/dakika için %1 kalibre edilmişse, hata 0,01 x 200 ln/dakika = 2 ln/dakika olacaktır. Akış 100 ln/dakika ise hata hala 2 ln/dakika veya %2'dir, çok daha büyük bir yüzde.

Okuma (Rd veya RD) Nedir? Okuma'nın tanımı, "Gerçek değerin yüzdesi olarak ifade edilen gerçek değere yakınlığıdır."

Okuma ile doğruluk, okunanın yüzdesidir. Yüzde her zaman aynı kalır, akış aralığı neresi olursa olsun. Eğer 200 ln/dakika için %1 ise, 100 ln/dakika için yine %1 olacaktır. Bu nedenle, 200 ln/dakika akışı için hata 2 ln/dakika, ancak 100 ln/dakika için 2 ln/dakika olmaktan daha iyidir.

Uygulamaya bağlı olarak, Tam Ölçek ve Okuma arasındaki fark hızla birikebilir ve nihai ürün üzerinde önemli bir etkisi olabilir.

Tabii ki, işte belirli bir marka ismi kullanmadan düzenlenmiş hali:

Hangi akış ölçerini seçmelisiniz? Daha önce de belirtildiği gibi, yanlış bir akış ölçer istemezsiniz, ancak tüm uygulamalar yüksek doğruluk miktarları gerektirmez.

Kütle akışı açısından, doğruluk gereksinimleri tartışılan sensör türünü değiştirebilir. Çok yüksek doğruluk gerekiyorsa, bir Coriolis kütle akış ölçeri alabilirsiniz, eğer yüksek doğruluk önemli değilse, RST Ölçü Kontrol Enstrümanları ve Otomasyon Hizmetlerinin diğer akış ölçer türleri ihtiyacınızı karşılayabilir.

Paylaş Facebook Twitter E-Mail Whatsapp
TEMSİLCİLİKLER

trigas türbin debimetreler

template datalogger

terracom kontrol çözümleri

seko

asa. debimetreler

efc logo

DELEXEL logo

JİMEC

MNTEA

DİNEL

FAFNIR

HENKE

Facebooktwitterinstagram

icons8-pinterest-40 icons8-linkedin-circled-40 icons8-google-plus-40

rst-copyright