Akış Ölçümüne Genel Bakış
Debimetreler, içlerinden geçen sıvı, gaz veya buhar miktarını ölçen cihazlardır. Bazı debimetreler, bir zaman periyodunda (dakikada 100 litre gibi) akış ölçerden geçen sıvı miktarı olarak akışı ölçer.
Diğer debimetreler, akış ölçerden geçen toplam sıvı miktarını ölçer (100 litre gibi).
Debimetreler birincil bir cihaz, dönüştürücü ve vericiden oluşur. Dönüştürücü, birincil cihazdan geçen sıvıyı algılar. Verici ham trans düşer sinyalinden kullanılabilir bir akış sinyali üretir. Bu bileşenler sıklıkla birleştirilir, bu nedenle gerçek akış ölçer bir veya daha fazla fiziksel aygıt olabilir.
Debi ölçümü, Q = A · v; bu, bir akış ölçerden geçen sıvının hacminin, borunun (A) kesit alanına, akışkanın ortalama hızının katına eşit olduğu anlamına gelir; ve W = r · Q, bu bir akış ölçerden (A) geçen akışkanın kütle akışının akışkanın yoğunluğuna (Q) akışkanın hacmine (Q) eşit olduğu anlamına gelir.
Volumetrik debimetreler, debimetreden geçen sıvı hacmini (Q) doğrudan ölçer. Hacmi doğrudan ölçen tek debimetre teknolojisi pozitif deplasmanlı akış ölçerdir.
Hız debimetrelerinde, hacimsel akışın belirlenmesi için akan akışın hızını (v) ölçen teknikler kullanılır. Hız ölçen debimetre teknolojilerine örnek olarak manyetik, türbin, ultrasonik ve girdap dökülmesi ve akışkan akış ölçerleri verilebilir.
Kütle akış göstergeleri, akan akışın kütle akışını (W) ölçen tekniklerden yararlanır. Kütle akışını ölçen debimetre teknolojilerinin örnekleri arasında Coriolis kütlesi ve termal debimetreler bulunur.
Çıkarsal debimetreler, hacim, hız veya kütleyi ölçmez, aksine, ölçülen diğer parametrelerden değerini çıkararak akışı ölçer. Bu debimetre teknolojilerinin örnekleri, diferansiyel basınç, hedef ve değişken alan debimetrelerdir.
Akışlı bilgisayarlar basınç, sıcaklık, viskozite ve bileşim gibi gerçek işlem koşulları için akış ölümlerini telafi etmek için sıklıkla kullanılır.
İlave akış ölçer teknolojileri, açık bir kanalda akan sıvıyı ölçen akış ölçerleri ve bir borudaki bir noktada akış ölçen ve tüm boru akışını çıkarmak için bu ölçüyü kullanan yerleştirme akış ölçerleri içerir. Yerleştirme akış ölçüm sistemleri genellikle hidrolik etkileri telafi etmek için bir akış bilgisayarı kullanır.
Debimetreler için Kurulum Uyarıları
Sıvı serviste, debimetrenin sıvı dolu kalacağı şekilde kurulduğundan emin olun, çünkü debimetredeki gaz / buhar, geometrisini değiştirebilir ve doğruluğunu olumsuz olarak etkileyebilir.
Gaz / buhar servisinde, debimetrenin gaz / buharla dolu kalacağı şekilde debimetrenin kurulduğundan emin olun, çünkü debimetredeki sıvı geometrisini değiştirebilir ve doğruluğunu olumsuz olarak etkiler.
Debimetrenin bozulan akış akımlarını doğru bir şekilde ölçememesi nedeniyle, boru dirseği ve kontrol vanaları gibi akış metrenin yukarı akışında (ve bazen aşağı akışında) bulunan bozulmalar ölçüm hassasiyetini olumsuz bir şekilde etkileyebilir. Kontrol valflerini akış ölçerin akış aşağısında konumlandırıldığından emin olunmalıdır. Ayrıca, ölçüm doğruluğunu etkileyebilecek bozuklukları gidermek için yukarı akış ve aşağı akış borularını düz bir şekilde düz biçimde tasarlandığından emin olmak gerekir.
Akış, akışkan / gaz akışı ve sıvı / katı akış gibi iki fazlı olduğunda özellikle dikkatli olunmalıdır, çünkü bu akışlar birçok akış ölçerin doğruluğunu olumsuz yönde etkileyebilir. Dikkatli olunmalıdır, çünkü bazı akış ölçerleri tıkanabilir ve sıvı / katı akış akışlarında çalışmayı bırakabilir.
Debimetreler için Uygulama Uyarıları
Her bir debimetrenin kendi özel uygulamaları ve kurulum kısıtlamaları vardır. Doğru akış ölçerini seçmenin yolu, uygulamayı kılavuz olarak kullanmanızdır, teknolojiyi kullanmaktır. Bu teknolojilerin birçoğu birçok uygulama üzerinde iyi çalışacaktır. Uygulamayla başlıyorsanız seçtiğiniz teknolojiyi sahip olduğunuz uygulamaya uygun hale getirmeye çalışmak yerine doğruluk, maliyet, dayanıklılık ve güvenilirlik temelinde kullanmak istediğiniz teknolojiyi seçebilirsiniz.
Olası tüm ihtiyaçlar için RST Elektronik www.olcukontrolmarketi.com adresi üzerinden ürün sunduğu gibi, danışmanlık hizmeti vererek süreçlerde etkin kararlar almanıza yardımcı olmaktadır.